Historia powstania gospodarstwa
W 2001 roku Małgorzata i Grzegorz Bartosiewicz przejęli ziemię gospodarstwa rolnego w Jaworach. Od tego czasu podejmowano wszelkie kroki, aby uruchomić gospodarstwo ekologiczne, co nastąpiło w roku 2005.
Na początku zajmowali się produkcją roślinną, takich zbóż jak pszenica, orkisz, płaskurka, żyto czy owies. Wraz ze zdobywanym doświadczeniem przeszli do hodowli roślin wymagających bardziej specjalistycznej uprawy, tj. gryki, koniczyny białej i czerwonej, łubinu, seradeli.
Od 2009 roku równolegle prowadzą także hodowlę zwierzęcą oraz produkcję ekologicznych pasz.
Po ukończeniu studiów na Politechnice Gdańskiej jako gospodarz dołączył także ich syn Jim Bartosiewicz oraz jego żona Anna (kierunek: Biotechnologia, specjalizacja: Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności). Obecnie gospodarstwo silnie się rozwija. Ze zbóż uprawianych w gospodarstwie wytwarzana jest kasza gryczana w jakości bezglutenowej oraz oleje tłoczone na zimno – rzepakowy i lniany. W 2020 roku po raz pierwszy podjęto wyzwanie uprawy warzyw – ziemniaków, marchewki, buraków, pietruszki korzeniowej i dyni.
Zapraszamy do współpracy
W naszym gospodarstwie posiadamy 200 hektarów gruntów ornych oraz 170 hektarów łąk. Dotychczas udało nam się z sukcesem zrealizować kontrakty z klientami polskimi, jak i zagranicznymi. Nasze produkty oprócz rynku polskiego trafiają także na rynek niemiecki, włoski i austriacki.
W celu poprawy jakości upraw roślinnych współpracowaliśmy z Politechniką Koszalińską oraz Politechniką Gdańską w zakresie wdrażania nowych technologii w przemyśle spożywczym. Jesteśmy członkiem grupy producentów rolnych „Wołowina Pomorska” oraz Stowarzyszenia Ekologicznych Producentów Rolnych Bio-Idea.
Chętnie podjęlibyśmy współpracę z klientami indywidualnymi, jak i z większymi firmami. Jesteśmy otwarci na testowanie nowych upraw roślinnych oraz technologii rolniczych i spożywczych.
Nasz zespół
Grzegorz Bartosiewicz
Odpowiada za prowadzenie całego gospodarstwa, kontraktację zbóż, sprzedaż bydła oraz współpracę. Jest prezesem Stowarzyszenia Ekologicznych Producentów Rolnych “Bio-Idea”. Wspólnie z Synem podejmuje decyzje dotyczące upraw i strategii rozwoju.
Jim Bartosiewicz
Odpowiada za uprawę pól, żywienie bydła oraz konserwacje maszyn. Wspólnie z Ojcem podejmuje decyzje dotyczące upraw i strategii rozwoju. Zajmuje się pisaniem artykułów dotyczących upraw polowych na naszej stronie internetowej. Po godzinach hobbystycznie warzy piwo.
Małgorzata Bartosiewicz
Odpowiada za dokumentację biurową gospodarstwa oraz za nadzorowanie projektów związanych z modernizacją i rozbudową gospodarstwa. Zarządza założeniem pałacowo-parkowym i prowadzi agroturystykę.
Anna Bartosiewicz
Odpowiada za przetwarzanie surowców, pakowanie i dystrybucję produktów. Prowadzi księgę stada, nadzoruje genetykę i sprzedaż bydła od strony formalnej. Zajmuje się pisaniem artykułów dotyczących żywności i żywienia na naszej stronie internetowej.
Obserwuj nas!